sansegynge

Hvilken sansegynge er bedst? Det kan være svært at vurdere. Der findes nemlig mange forskellige modeller, du kan vælge mellem. Er det ikke noget, du har et indgående kendskab til, kan det desuden være vanskeligt at vurdere, hvilken af disse, der passer bedst til dit behov – særligt eftersom der er store forskellige mellem de mange gynger.

Der er eksempelvis forskel på, hvordan gyngerne monteres. Nogle modeller skal hænges op med en speciel krog til sansegynger, mens andre hænger fra et stativ. Det er dog ikke den eneste forskel. Typisk vil det også variere mellem modellerne, at de er med net eller med fast betræk. Slutteligt, så er der også forskel på størrelse, materialer og pris.

Som følge af dette kan det være vanskeligt at udvælge den bedste sansegynge. I denne artikel præsenteres du for en række af de bedste sansegynger på markedet. Det kan være med til at gøre det nemmere at vælge, eftersom der en fornuftig sandsynlighed for, at én af de herunder beskrevne modeller bør appellere til dig og leve op til dine krav.

Her er de 5 bedste sansegynger

Er du på udkig efter en sansegynge til dit barn eller baby, så er du kommet til det rette sted. Herunder præsenteres du for de fem bedste sansegynger, det danske marked har at byde på. I denne sammenhæng er det dog vigtigt, at du er opmærksom på, at der ikke findes én sansegynge, der er bedst til alle. Det handler i høj grad om egne præferencer.

Krea Sansegynge – Den mest populære

Krea Sansegynge – Den mest populære

Sansegyngen fra Krea er både stor og flot. Dertil kan den også bruges både inde og ude. Det er en fordel, da den dermed kan flyttes udenfor, når vejret er godt. Gyngebevægelsen styrker dit barns motorik og virker beroligende. Dette er et populært valg, da det ikke er net, men i stedet komplet flade, hvor arme og ben ikke falder igennem.

Hele gyngen er udført i letvægtsmaterialer. Det er ikke kun stoffet, men også rammen i aluminium, der sikrer, at barnets sikkerhed er i top. Krea har udstyret kanten med skum, der er blød og stødabsorberende, mens rebene samles i to øjer, der gør det simpelt at hænge sansegyngen op i enten en krog eller karabinhage, som er en sikker løsning.

Som nævnt, så kan gyngen bruges både inde og ude. Det anbefales dog ikke, at den bruges udendørs i dårligt vejr eller i vinterperioden. Det er nemlig med til at svække levetiden på gyngen. Sansegyngens maksimale belastning lyder på 100 kg., mens den måler 100 cm. i diameter. Den bør derfor være relativt overskuelig at finde plads til i hjemmet.

Køb den her →

Rund gynge fra NSH

Rund gynge fra NSH

En enkel, men dog flot sansegynge fra NSH af højeste kvalitet. Det er en både flot og prisvenlig version af sansegyngen. Derfor passer den naturligvis også ind i ethvert hjem. Til forskel fra modellen fra Krea, der er beskrevet herovre, kan denne gynge tåle at hænge uden for året rundt. Derfor er du ikke nødt til at pille den ned om vinteren.

Det skyldes, at sansegyngen er fremstillet i en række slidstærke materialer, der er modtagelige overfor dårligt vejr og slid. Sansegyngen er bestående af en hul metalring med skumkant, der leveres i fire dele og nemt samles i løbet af et par minutter. Selve rebet er lavet af polyethylen, hvilket sikrer en høj slidstyrke og dertil en højere sikkerhed.

På trods af, at det virker hyggeligt, så må gyngen ikke benyttes af en forælder sammen med barnet. Den maksimale belastning lyder på 100 kg. Derfor bør den også kun benyttes af maksimalt to børn ad gangen. Diameteren er det samme som modellen fra Krea; 100 cm. Der kan desuden tilkøbes en skøn pude, der gør gyngen mere behagelig.

Køb den her →

Hvad er en sansegynge helt præcist?

En sansegynge er en særlig gynge til børn. Den indbyder til sjov i trygge omgivelser og hjælper med barnets udvikling. Derfor kan den være et markant element i barnets leg og udvikling. Mulighederne på en sansegynge er mange, hvorfor den kan tjene forskelligartede formål; alt lige fra en skøn middagslur til tumleleg med legetøj og bamser.

Samtidig danner gyngen grundlag for aktiv leg, som er et vigtigt redskab i forbindelse med styrkelse af barnets kreativitet og koncentrationsevne. Passiv (og mere moderne underholdning) som tablets og fjernsyn tilskynder ikke fantasi og kreativitet på samme vis, hvilket begrænser dit barn for at træne selvstændig tænkning og udfoldelse.

De mange fordele ved sansegyngen

Der er mange fordele forbundet med at investere i en sansegynge til dit barn. Det handler dog særligt om, at gyngen lærer barnet om egen motorik. Det kan nærmest betragtes som et balancebræt for børn, da de naturlige bevægelsesmønstre reagerer på barnets bevægelser. Derfor er det også en god idé, at hænge en gynge op til barnet.

En sådan gynge leverer derfor en platform til sikker træning af både koordination og balanceevne. Barnet tvinges til at håndtere motorik og balanceevne i et vist omfang. Den klare fordel er dog, at barnet anser det som en leg og dermed ikke som decideret indlæring. Som følge af dette, vil det ikke være vanskeligt at overtale barnet til at bruge gyngen.

Forbedring af motorik er en vital del af barnets udvikling. Den hænger oven i købet sammen med den generelle sundhed. En sansegynge kan vedligeholde de motoriske færdigheder og forhindre, at de passiviseres ved inaktivitet. Husk desuden på, at des tidligere de motoriske færdigheder læres, des hurtigere vil de virke naturlige for dit barn.

Hvor kan jeg hænge den?

Sansegynger kan bruges både indendørs og udendørs. Den kan desuden hænges op via både ophæng, stativ eller krog. Derfor afhænger det af egne præferencer, hvordan du vælger at hænge den op. Leder du efter en sansegynge, der kan bruges både inde og ude, så er en Krea-sansegynge et oplagt valg, om end der også findes andre gode alternativer.

Ønsker du eksempelvis ikke at skrue en krog til sansegyngen fast i loftet, så kan du i stedet benytte dig af et stativ. Et sådant stativ placeres blot på gulvet, som kan bære gyngen. Uanset hvad, så er det naturligvis essentielt, at du sikrer gyngen bedst muligt. Der er forskel på vægten af gyngerne, hvorfor der også er forskellige krav til monteringen.

Har du investeret i en mindre sansegynge til babyen, så vejer den typisk også mindre. Derfor er der ikke samme krav til monteringen. Faktum er dog, at den kan hænges hvor end, du lyster. Det kan være alt fra et stativ på børneværelset til et træ i baghaven. Mulighederne er mange, hvorfor fokus bør være på at finde den mest ideelle løsning for barnet.

Hvor gammelt skal barnet være for at bruge sansegyngen?

Der er faktisk ikke nogen nedre grænse for, hvornår en sansegynge kan anvendes. For babyer kan en sådan gynge dog primært bruges som blid vugge og til middagslur. Når dit barn bliver ældre, bliver det også mere åbent over for indlæring og dermed vil sansegyngen kunne udnyttes til sit fulde potentiale ift. styrkelse af motorik og balanceevne.

Skal gyngen blot bruges til afslapning og middagslur, så bør du investere i en lækker pude til sansegyngen. Skal den bruges til indlæring og udvikling, så bør du naturligvis holde øje med barnet i den første rum tid. De fleste børn er klar til at udnytte gyngens fulde potentiale, når de når 3-års alderen – det kræver dog fortsat, du holdet et vågent øje.

Tilbehør til gyngen

Tilbehør til gyngenDer findes mange typer af tilbehør, der kan bruges til sansegyngen. Noget af det forøger barnets glæde ved at bruge gyngen, mens andet f.eks. kan styrke sikkerheden eller bruges til udskiftning af nedslidte dele. Faktum er dog, at en sådan gynge kan meget mere med det rette tilbehør. Herunder beskrives noget af det mest populære tilbehør:

  • Kanter og puder: Du kan bl.a. købe kanter og puder til gyngen. Det kan forvandle gyngen til et skønt hvilested – både inde og ude. Vær dog opmærksom på, at puder til udendørs brug bør være lavet i PU Oeko-Tex. Det sikrer, at de kan holde til det relativt hårde vejr i Danmark og ligeledes er nemme at gøre rent.
  • Telte: Et telt på sansegyngen kan afskærme fra omverdenen og give dit barn et hyggeligt helle. Hænger gyngen udenfor, kan teltet desuden beskytte mod vind, vejr og UV-stråler fra solen. Teltene er selvfølgelig udstyret med net for neden, der lader luften cirkulere og forhindrer dermed hulen i at blive for varm.
  • Forlængerstykker: Forlængerstykker kan bruges til at øge snorelængden på sansegyngen. Ofte er det muligt at øge længden med op til 140 cm. Dette kan bruges, hvis den skal hænge et sted, hvor der er højt til loftet eller fra et højt træ. I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt, hvis du har et større gyngestativ.

Find udstyr her →

Legen udvikler dit barn

Som der også belyses under afsnittet med fordele, så udvikler legen dit barn. Det er den overvejende årsag til, at en sansegynge er en god investering. En sansegynge er udviklet til med henblik på, at de naturlige bevægelsesmønstre i gyngen skal reagere på barnets bevægelser. I sidste ende giver det en platform til træning af koordination og balance.

Derfor handler det ikke blot om leg. Det vigtige er dog, at barnet føler, at det kun handler om leg. Du vil derfor ikke opleve problemer med, hvorvidt barnet selv vil tage initiativ til at bruge gyngen. Den originale sansegyngen er faktisk opfundet af danskeren Erik Hougaard i 2010 – og siden da er det blevet en populær genstand i danske børnefamilier.

I og med, at gyngen blot er hængt op i ét punkt, kan den svinge til alle sider og snurre rundt. Dette aktiverer væsken i vestibulærsansen. Den ligger i de to labyrintorganer, der har forbindelse til det indre øre. Derfor er sansegyngens unikke bevægelser også med til at styrke blandt andet hjernens parathed, talen, balance og koordination.

Hvad koster de? Og hvor kan de købes?

Som angivet ovenfor, så er den originale sansegynge opfundet af Erik Hougaard i 2010. I dag findes de dog i et bredt spektrum af varianter, eftersom mange producenter har taget idéen til sig. Det betyder, at det er vanskeligt at definere en fast prisramme for en sansegynge – de findes nemlig i forskellige varianter, der også varierer en del i pris.

Typisk varierer prisniveauet dog fra omtrent 300 kr. til 800 kr. Enkelte modeller er dyrere, mens andre er billigere. Hvis du overvejer at investere i en sansegynge til dit barn, bør du ikke gå på kompromis med dit valg. Det er naturligvis kun forventeligt at sikkerhed og kvalitet er højere, hvis du vælger én af de dyrere modeller – derfor anbefales dette også.

Endvidere, så findes der i dag mange forhandlere af sansegynge. Det inkluderer både fysiske forhandlere, men dog i særdeleshed netbutikker såsom Mammashop.dk. Overvejer du selv at investere i en sansegynge, hvad end det skal være fra Krea, den originale fra Erik Hougaard eller en tredje mulighed, så er der penge at spare ved at handle online.